домРастениевъдствоПолитиките на Европейския съюз за виното оставят "кисел вкус", показва одит на...

Политиките на Европейския съюз за виното оставят „кисел вкус“, показва одит на Европейската сметна палата

- Advertisement -spot_img

Законите на Европейския съюз (ЕС) за регулиране на винарската индустрия в блока не отговарят на екологичните цели и целта за повишаване на конкурентоспособността, се казва в доклад на Европейската сметна палата (ECП), публикуван днес и цитиран от ДПА.

ЕС е водещ световен производител, потребител и износител на вино, според ECП, като 80 процента от напитката, произведена в блока, идва от Италия, Франция и Испания.

Производството на вино в ЕС е строго регулирано и подкрепяно. Винопроизводителите получават около 500 милиона евро годишно, за да реорганизират своите лозя и да станат по-конкурентоспособни, се казва в съобщение за пресата.

Предоставеното финансиране обаче не е използвано за намаляване на въздействието на индустрията върху околната среда и климата. В някои случаи дори е използвано за преминаване към сортове грозде, които се нуждаят от повече вода, заключи надзорният орган на ЕС.

„В ЕС вината могат да бъдат червени, бели и розе, но начинът, по който се отглеждат рядко е „зелен“, се казва в прессъобщение, предаде БТА.

„Насърчаването на конкурентоспособността на лозаро-винарския сектор е от съществено значение и е особено важно за ЕС, но то трябва да върви ръка за ръка с подобрена екологична устойчивост“, коментира Жоел Елвингер, която ръководи одита.

Според нея и по двете цели ЕС все още трябва да постигне резултати.

ЕСП призовава Европейската комисия да дефинира по-ясно целите за конкурентоспособност, да оцени изпълнението им и да увеличи екологичните амбиции за лозаро-винарския сектор.

- Реклама -spot_img
От света

Последни новини

Още новини