домСвятПтичи грип в Чили, умъртвиха 40 хил. домашни птици

Птичи грип в Чили, умъртвиха 40 хил. домашни птици

- Advertisement -spot_img

Около 40 000 домашни птици бяха умъртвени в Чили, след като страната откри първия си случай на птичи грип в индустриална среда, предаде Ройтерс, информира БТА.

Карлос Орелана, ръководител на отдела за защита на добитъка в чилийската агенция за земеделие и животновъдство SAG, каза, че това е „ограничено събитие“ и властите не са открили повече случаи в околността.

„Това е много ограничено събитие, нашето наблюдение в периферния регион продължава да ни дава отрицателни резултати“, коментира Орелана по време на пресконференция в Сантяго, добавяйки, че умъртвените птици представляват малка част от 30-те милиона домашни птици в страната. „Надяваме се да овладеем тази ситуация и Чили да възвърне статуса си на страна без високопатогенен птичи грип“, заяви той.

Огнището беше открито в понеделник в завод, принадлежащ на производителя на месо „Агросупер“ (Agrosuper), в Ранкагуа в централно Чили, което накара правителството да спре износа на пилешко за период от 28 дни.

Случаи на птичи грип, предимно при диви животни, са открити в Чили от края на миналата година. Аржентина потвърди първия си случай при индустриални домашни птици миналия месец, което я накара да спре износа на птичи продукти.

Бразилия, най-големият износител на пилешко в света, все още остава свободна от птичи грип, но е разследвала няколко предполагаеми случая. Южноамериканските здравни власти създадоха регионален технически комитет по-рано този месец, за да се справят с огнищата на птичи грип.

Ксимена Агилера, министър на здравеопазването на Чили, посочи, че въпреки че в страната има случаи на заразяване на морски бозайници, не е имало предаване от човек на човек, но министерството следи отблизо работници и хора, които са били изложени на птичи грип.

- Реклама -spot_img
От света

Последни новини

Още новини