домБългарияИнститутът по лозарство и винарство – Плевен изгражда маточна база със сортове,...

Институтът по лозарство и винарство – Плевен изгражда маточна база със сортове, за да отговори на търсенето

- Advertisement -spot_img

В момента гроздоберът в Институт по лозарство и винарство в Плевен продължава. А докато усилената работа тече, си говорим за дейността на звеното. От новите сортове Институт по лозарство и винарство, част от структурата на Селскостопанска академия, изгражда насаждения, за да произведе и посадъчен материал. Един сорт в лозарството се създава за 15 – 20 години, разказва доц. д-р инж. Емил Цветанов, директор на Институт по лозарство и винарство – Плевен. Сред новите предложения са десертните сортовете „Миро“, „Найден“ и „Йоана“. „Миро“ е бял десертен сорт и притежава характеристиките на устойчив сорт. „Найден“ и „Йоана“ са десертни червени сортове. „Йоана“ е безсеменен сорт, което е по-атрактивно и някои клиенти на института го използват за производство на стафиди. Търсенето е голямо, споделя директорът. „Имаме и два нови клона „Гъмза Н 5“ и „Мискет Отонел Н 46“ и работим по маточните бази, за да можем да отговорим на търсенето. Допълнително хората търсят и сортовете „Трапезица“ и „Гарант“, където посадъчният материал е повече. Другата ни насоченост на работата е търсене на технологии за намаляване на пестицидите. След създаването на един сорт и след като се види, че той отговаря на определените изисквания, премине през одобрението на Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, за да има по-голям брой произведен посадъчен материал, трябва да има по-голям брой лози. Ние работим по този метод. Този процес изисква време. Това е маточната база. Продаваме посадъчен материал и чрез куриер в цялата страна.“, казва доц. Цветанов.

120 години лозарска наука отбеляза Институтът по лозарство и винарство – Плевен през 2023 г. ИЛВ, един от институтите на Селскостопанска академия, посрещна учени, приятели и гости по време на Открит ден, където направиха сесия с лекции, изложба на грозде и селекция от института. Презентации за историята на института разказаха как през години научното звено се е развило. Технолозите в Плевен показаха и своите най-добри постижения в областта на виното. В рамките на форума бяха представени и различните отдели, работещи към научното звено. След леко прекъсване заради пандемията празникът отново е подновен през 2023 г. „120 години не са малко време и са труд на много хора и сме много радостни да отбележим годишнината подобаващо. Работим във време, което е предизвикателно за нашата дейност. Работим по сортове лозя, устойчиви на измръзване и гъбични болести и сме задължени да се борим с климатичните промени. Нашата селекция се радва на голям интерес от страна на стопаните, които искат да направят лозови насаждения. Старите български сортове се търсят. Интерес за фермерите представлява и посадъчният материал, който се предлага в късна есен. Най-търсени са новите сортове, създадени от ИЛВ – Плевен. Последно са вписани Миро, Найден и Йоана, който е безсеменен.“. Това каза доц. д-р инж. Емил Цветанов, директор на Институт по лозарство и винарство – Плевен, ССА. Екипът работи по устойчиви винени сортове, които се произвеждат успешно отдавна, но производството и създаването на десертни устойчиви сортове все още е слабо място в селекцията. Работи се върху сортове, които не се податливи на измръзването и на гъбични болести. Институт по земеделие и семезнание „Образцов чифлик“ – Русе също е поканен на празника, защото те имат добра селекция грозде.

ИЛВ – Плевен има голяма собствена изба, а в магазина му ценителите на традиционните напитки може да купят качествени вина, направени с помощта на научните работници. В момента се предлага и 23-годишна гроздова ракия, отлежавала в избата на Института. Продава се и десертно грозде, отгледано в лозята на един от най-старите научни институти в България.

Доц. Илиян Симеонов разказа за екипа на отдел „Селекция, винарство и химия“. В рамките на теоретичната част доц. Николай Генов запозна гостите с основните задачи и постижения на отдел „Технологии и растителна защита“, а проф. Мирослав Иванов представи постиженията на член кореспондент Минчо Кондарев, на който са кръстени едни от най-ароматните и вкусни сортове грозде у нас. Какви са основните задачи на проекта „Към земеделие без пестициди“ Европейска мрежа за устойчивост (TOP-AGRI-Network) по COST Акцията А21134 разказа проф. д-р Виолета Божанова – заместник-председател на Селскостопанска академия. Гостите на Открития ден в ИЛВ – Плевен разгледаха изложба на грозде, включваща предимно десертни сортове, отглеждани в Института.

- Реклама -spot_img
От света

Последни новини

Още новини