Министерството на земеделието и храните се стреми да стимулира инвестиционната политика и иновациите, които трябва да са част от производството на качествена българска храна. С тези думи заместник-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев откри IX-та Национална конференция „Достъп до добра храна: Предизвикателства пред сигурността и устойчивостта на хранителните системи“. Събитието се проведе в гр. София и е под патронажа на министерството. В обръщението си той посочи, че сред приоритетите на МЗХ е да бъде анализирана цялата агрохранителна верига, да се открият слабите места и те да бъдат подпомогнати. „По този начин ще бъде стимулирано производството на български суровини и храни“, заяви заместник-министърът и уточни, че за да бъде постигната тази цел е важно да се развиват местните пазари за осигуряване на къси вериги на доставка и на свежи родни продукти до трапезата.
Интегрираният контрол „От полето и фермата до трапезата“ е една от най-важните предпоставки за производството на качествени и безопасни храни, допълни още заместник-министърът. И отбеляза, че възпитаването на правилни хранителни навици от ранна детска и юношеска възраст е важна предпоставка за израстването на здраво поколение.
В заключение заместник-министър Стратев подчерта, че днешната конференция е поредната проява, която продължава и доразвива очертаната вече трайна тенденция на висок интерес и разбиране от страна на обществото, за предимствата и безспорните качества на българските храни. „Информираният избор за качествена храна предполага и грижа за здравето на потребителите“, посочи той.
В рамките на събитието бяха връчени и годишните награди „Достъп до добра храна – 2023“. Заместник-министърът награди победителите в две от категориите на класацията на организаторите – за младежко предприемачество и детска градина. На Земеделската професионална гимназия „Климент Тимирязев“ – Сандански той поднесе фермерска кошница за Седмицата на достъпа до добра храна.