домБългарияЗемеделци готвят протест в Добричка област

Земеделци готвят протест в Добричка област

Земеделците изразяват своята загриженост и тревога от създалата се кризисна ситуация в страната и в частност в Добричка област във връзка с либерализирания внос на земеделска продукция от Украйна

- Advertisement -spot_img

Областният съюз на земеделските кооперации „Добруджа” обяви, че е в ефективна протестна готовност на територията на Добричка област. В специална декларация, приета на заседание на Управителния съвет, се казва още, че се подкрепят исканията на земеделския бранш, предаде 24 часа.

„Управителният съвет на областния съюз на земеделските кооперации „Добруджа“ –Добрич, изразява своята загриженост и тревога от създалата се кризисна ситуация в страната и в частност в Добричка област във връзка с либерализирания внос на земеделска продукция от Украйна. Обезпокоени сме, защото складовете на болшинството от земеделските кооперации са пълни с пшеница, царевица и слънчоглед, а в момента няма никакво движение на пазара за земеделска продукция и в същото време предстои започването на пролетната кампания. Необходими са средства за закупуване на семена, торове и препарати, а оборотни средства за началото на кампанията почти липсват.

След няколко месеца ще дойде новата реколта, а тя няма къде да бъде складирана, като единственият изход е да я оставим на открити площадки на милостта на природата”, се казва в декларацията.С нея се отправя апел към управляващите за предприемането на спешни мерки за преодоляване на създалата се кризисна ситуация в страната.

Зърнопроизводители споделят, че цената на родната пшеница постоянно пада – от 700 лв за тон след жътвата м.г. сега офертите са за 450 лв за тон. При слънчогледа цената е паднала от 1200 на 800 лв за тон. По-обезпокоителното, че реално пазар няма, добавят те. От бранша посочват, че тези цени са далеч под себестойността на продукцията, която за пшеницата е около 600 лв за тон, а за слънчогледа – около 1100 лв.

Източник24 часа
- Реклама -spot_img
От света

Последни новини

Още новини