домБългарияЗърнопроизводители: Продаваме под себестойност

Зърнопроизводители: Продаваме под себестойност

- Advertisement -spot_img

„Има една такава приказка по отношение на украинците, които воюват и на украинските фермери – ти си ми мил, но аз съм си по-мил. ЕС се опитва по всякакъв начин да помогне на Украйна, прие по-свободен режим на движение на украинските стоки и товари, коридорите на солидарността, което доведе до ново преразпределение на търговията със зърно, промени начина на търговия.“

Това обясни в интервю за БНР Радослав Христов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите и член на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Украинските фермери продават на страшно ниски цени, цената там е два пъти по-ниска от цените преди войната. Това рефлектира върху българския пазар и върху пазарите в Източна Европа, заяви той.

„Защо негодуваме? Вече се налага да продаваме под себестойност.“

Това, че са премахнати митата, не значи премахнато изискване по отношение на качеството на храните, продуктите и суровините, които влизат в ЕС, очерта Христов един от проблемите на сектора с украинското зърно.

В България контролът е най-занижен, подчерта той. Според него хаосът с коридорите и търговията със зърно ще продължи, а държавата няма желание да контролира.

„Драстично спадна вносът на пшеница, поради факта, че доста от пробите бяха доста негативни като качества. Ние сме си правили лично отделни проби, от държавните институции. Пшеницата, която беше тръгнала към България, не отговаря на изискванията. При слънчогледа нещата са доста страшни. Качеството не е лошо, на украинския слънчоглед, който срина цените на пазара в България.“

Сумата 15 милиона евро за България по неофициални данни е подигравателна, коментира Радослав Христов по темата за настояването на страната ни да се отвори кризисния резерв за селско стопанство на ЕС.

Сумата е цинично ниска предвид вредите, нанесени от войната, категоричен е той.

Ако сумата е наистина такава, Христов ще предложи на колегите си от УС на НАЗ да излязат със становище за връщане на тази сума обратно в резерва.

Защо се нормализираха доставките на огромна част от суровините, които бяха нарушени заради войната, цените се върнаха на нивата отпреди войната, а минералните торове в България продължават да бъдат с 300% по-скъпи в сравнение с периода преди войната. На какво се дължи този дисбаланс, попита още той.

„Към кого да протестираме в момента? Всички са вперили погледи към 2 април. Демагогия, популизъм. Наслушах се на всичко. В момента не говорим за печалба, говорим за реализиране на по-малки загуби“, изтъкна Радослав Христов в предаването „Преди всички“.

Запитан какво ще правят, ако новата реколта завари зърнопроизводителите с пълни складове, Христов коментира:

„Надяваме се да стане чудо. Да се пораздвижи пазара по отношение на експорта на зърно. Поради ниските цени в Черноморския басейн – на руската и на украинската пшеница, това влияние ще се удължава и разширява, наистина ще бъдем в много затруднено положение.“

- Реклама -spot_img
От света

Последни новини

Още новини