домБългарияПтицевъдният сектор у нас вероятно ще генерира над 2 млрд. лева приходи

Птицевъдният сектор у нас вероятно ще генерира над 2 млрд. лева приходи

- Advertisement -spot_img

Цените на храните се увеличиха значително през 2022 г. в страните от Европейския съюз, а яйцата са един от продуктите, поскъпнали най-значително, е заключението от излезлите по-рано този месец данни на Евростат. Според тях в началото на тази година цените на яйцата се повишават средно с 30 на сто в сравнение с януари 2022 г. Тогава те са били със 7 на сто по-високи от януари 2021 г.

България е на четвърто място сред страните от Евросъюза, в които през януари 2023 г. яйцата поскъпват най-много спрямо първия месец на предходната година (+72,4 на сто, по предварителни данни).

И все пак, по думите на Ивайло Гълъбов, председател на Съюза на птицевъдите в България, днес цените на едро на българските яйца са между най-ниските в ЕС. „Големият ръст се дължи на това, че вследствие на ковид кризата яйцата в България бяха много евтини през 2021 г. Тогава пазарната им цена не покриваше тяхната себестойност“, посочи той в интервю за БТА.

Според Гълъбов птицевъдният сектор у нас в момента е в добро състояние и вероятно ще генерира над 2 млрд. лева приходи от продажби, което е от голямо значение за брутния вътрешен продукт на страната и за увеличаване на бюджетните приходи. „Българското птицевъдство може да обезпечи напълно вътрешния пазар с пресни яйца и охладено пилешко и патешко месо“, сподели той.

Като най-голям проблем пред сектора, без ефикасно решение в настоящия момент, Гълъбов изтъква разпространението на птичи грип.

Що се отнася до тавана на надценките на определени хранителни продукти, който управляващите предлагат, председателят на Съюза на птицевъдите коментира, че всякакви регулации от подобен характер са лоши сигнали към инвеститорите, а още повече „подобна мярка е по-скоро популистка и едва ли ще доведе до поевтиняване на цените на дребно“.

ИзточникБТА
- Реклама -spot_img
От света

Последни новини

Още новини