домСвятУкрайна ще продължава да изнася зърнени товари по коридора в Черно море

Украйна ще продължава да изнася зърнени товари по коридора в Черно море

- Advertisement -spot_img

Сделката за износ на украинско зърно от пристанища в Черно море е удължена, но не се знае за колко време, тъй като има сериозно размиване в сроковете, посочени от Киев и Москва, става ясно от съобщенията на световните агенции, предаде БТА. 

Русия първоначално призова за подновяване на споразумението само за 60 дни, половината от срока на предишното удължаване, а Украйна настояваше за 120 дни.

Черноморската зърнена инициатива, осъществена с посредничеството на ООН и Турция през юли миналата година, дава възможност за износ на зърно от три украински пристанища. Тя беше удължена през ноември и е в сила до 18 март.

Първоначално съобщение за подновяване на споразумението, което трябваше да изтече на 18 март, направи турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Той не посочи за колко време, но благодари на ООН за усилията за удължаване на тази договореност, предаде ТАСС.

Украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков написа в „Туитър“, че споразумението е удължено със 120 дни, предаде Ройтерс. Представителят на Киев благодари на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, на турския президент Ердоган, на турския министър на отбраната Хулуси Акар и „на всички партньори“ за подкрепата за споразумението.

В същото време говорителката на руското външно министерство Мария Захарова посочи, че Русия е уведомила всички страни по сделката за износа на украинско зърно през Черно море, че срокът на действие на споразумението се удължава с 60 дни, съобщи медията РБК.

- Реклама -spot_img
От света

Последни новини

Още новини