домЖивотновъдствоСъстезания за фермери ще се състоят на Националния събор на овцевъдите край...

Състезания за фермери ще се състоят на Националния събор на овцевъдите край Петропавловския манастир през май

- Advertisement -spot_img

Атрактивни състезания за фермери ще се състоят на предстоящия Национален събор на овцевъдите край Петропавловския манастир. Първата надпревара на Гергьовден ще е майсторското обезкостяване на агнета. Състезанието ще е от 12:00 до 13:00 ч. на 6 май, съобщиха организаторите, предаде БТА.

Същия ден от 15:30 до 16:30 ч. ще е конкурсът за най-хубаво сирене, кашкавал и оригинален продукт от овче/козе мляко. Фермерските продукти ще бъдат оценявани по плътност, структура, цвят, масленост и вкус както от експерти, така и от жури от публиката.

Заради големия интерес състезанието по ръчна стрижба с овчарска ножица ще е в два дни. Надпреварите ще са на 6 май от 14:00 до 15:00 ч. и на следващия ден от 14:30 до 15:30 ч., като се изисква участниците да ползват своя овчарска ножица. Във втория ден на събора – 7 май, ще са зрелищните състезания по теглене на товари от най-големите коне-тежковози в България. Те ще се проведат в различни категории на специално оформен терен от 10:00 до 18:00 ч.

Най-масовото състезание – ръчно доене на овце, ще се състои в същия ден от 16:30 до 17:30 ч. В последния ден на събора, 8 май, от 11:00 ч. ще започне най-атрактивното състезание за най-тежък коч. Победителят ще бъде определен безпристрастно от кантара, а фермерът, собственик на животното победител, ще получи парична премия от 1000 лева. Единственото условие за участие в състезанието е животното-участник да бъде докарано на терен най-късно до 10:00 ч. на 7 май. Категоричен победител в тази надпревара на събора досега е 170-килограмовият коч Мани, кръстоска от породите Беграмска и Аваси.    

За единадесети път в рамките на събора ще се проведе и Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“. За малките посетители на събора ще има специална Детска творителница с различни арт работилници, пленери и образователни игри.

Националният събор на овцевъдите в България се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието и подкрепата на общините Лясковец, Велико Търново и Горна Оряховица.

- Реклама -spot_img
От света

Последни новини

Още новини