домКурсПутин: 45% от изнасяното украинско зърно е за Европа

Путин: 45% от изнасяното украинско зърно е за Европа

- Advertisement -spot_img

Руският президент Владимир Путин подчерта важността да се вземе предвид позицията на Москва за цялостното изпълнение на зърнената сделка.

„Само ако нашата позиция бъде взета предвид, ще бъде осигурено честно и цялостно изпълнение на черноморската зърнена сделка. И в зависимост от това ще вземем решение за по-нататъшното ни участие“, каза държавният глава в понеделник, говорейки по време парламентарната конференция Русия – Африка, предаде Maritime.bg.

Той припомни, че наскоро Русия се съгласи да удължи сделката за зърнения коридор в Черно море с още 60 дни.

В същото време, посочи Путин, Москва настоява за пакетния характер на това споразумение „предимно в интерес на африканските и други развиващи се страни“, което означава, че те се нуждаят от големи количества храна.

„И ние настояваме за пълно съответствие с ключовите руски изисквания, на първо място, както казах, показвайки загриженост, че зърното и торовете отиват в нуждаещите се африкански държави, а не се изпращат на европейските пазари“, добави президентът.

Според него досега от общия обем на изнесеното зърно от Украйна „около 45% са отишли ​​за европейските страни, а само 3% – за Африка“. Путин отбеляза, че от 1 август 2022 г. 827 кораба са напуснали Украйна, но само 3 милиона тона зърно са изпратени в Африка, 1,3 милиона тона – в най-бедните страни в Африка.

„Както казах, почти 45% отидоха в добре охранени европейски страни, въпреки факта, че цялата тази сделка беше представена като обезпечение интересите на африканските страни“, продължи той.

„Искам да обърна внимание, че за същото време, въпреки всички ограничения за износ на руско зърно, почти 12 милиона тона бяха изпратени от Русия за Африка“, заключи държавният глава.

- Реклама -spot_img
От света

Последни новини

Още новини