домСвятЗимните култури в по-голямата част от Европа са в добро състояние

Зимните култури в по-голямата част от Европа са в добро състояние

- Advertisement -spot_img

Зимните култури навлизат в пролетта в сравнително добро до добро състояние в по-голямата част от Европа след меката зима, според изданието от март 2023 г. на бюлетина JRC MARS – Мониторинг на културите в Европа, публикуван от Европейската комисия. Сухите условия в южните части на континента обаче пораждат безпокойство.

Силен недостиг на дъжд се наблюдава в Южна Испания и Португалия.

Нивата на почвена влажност са много ниски. Освен това язовирите за напояване в по-голямата част от Южна Испания остават на много ниско ниво, което също може да окаже влияние върху избора на култури за пролетни сеитби.

В Северна и Централна Италия продължителният дефицит на валежи силно намали нивото на водата за напояване (включително под формата на снежни покривки в планините) и поражда загриженост относно наличието на вода за напояване през късната пролет и лятото. 

Зимните култури в Унгария, Австрия, Румъния, България, Гърция и Кипър са в добро състояние, но индексът на засушаване е висок и са необходими повече дъждове, за да се отговори на нарастващите нужди на културите от вода с напредването на пролетта, предаде БТА.

Продължителната суша в региона на Магреба вече причини значително отрицателно въздействие върху културите.

В Турция само западните райони остават сухи. В други части на страната неотдавнашните обилни и на места разрушителни валежи смекчиха сухите условия.

В по-голямата част от Франция, Южна Германия и Обединеното кралство дефицитът на валежи, наблюдаван от средата на януари, е смекчен от добре разпределените валежи през март, като се очаква още дъжд през следващите 10 дни.

Повече валежи, засега предимно благоприятни, се наблюдават в Източна Германия, Западна Румъния и Южна Русия. 

- Реклама -spot_img
От света

Последни новини

Още новини