домБългарияБлизо 500 земеделци на мирен протест затвориха главния път Разград - Търговище

Близо 500 земеделци на мирен протест затвориха главния път Разград – Търговище

- Advertisement -spot_img

Производители на малини и ягоди блокираха кръговото кръстовище край село Трапище, община Лозница, Разградска област, предаде БНР. Земеделците настояват за по-ниски цени на поливната вода.

Мирният протест е организиран от Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните.

Близо 500 земеделски производители са на протеста в района на лознишкото село Трапище. Техните искания са да бъде редуцирана цената на водата до поносими нива за водоползвателите във всички региони в страната и на всички стъпала на доставка.

„Дойдохме да подкрепим колегите, които има огромен проблем с цената на водата от „Напоителни системи“. За съжаление, тази година цената на водата се е повишила няколко пъти, което е пагубни за бранша. За да отгледаме един декар праскови трябва около 800 лв. да платим по предложените в момента цени на „Напоителни системи“. Как трябва да я продаваш тази праскова и как да я отгледаш, за да може производителят да работи“, подчертаха Николай Колев и Димитричка Търпанова от Съюза на дунавските овощари.

С над 300% е по-скъпа водата за напояване за сезон 2023 г., което накара земеделските производители от региона да излязат на протест. Те не искат безплатна вода за напояване, а да се възстанови цената на водата от сезон 2022 г. и в рамките на три месеца да приключи разработването на стратегия и политика за водата, подобно на съседни държави като Румъния и Гърция.

- Реклама -spot_img
От света

Последни новини

Още новини