домКурсМинистър Гечев: България страда повече от другите страни от ЕС от украинския...

Министър Гечев: България страда повече от другите страни от ЕС от украинския внос на зърно

Средствата от кризисния резерв ще достигнат до родните земеделци преди жътвата

- Advertisement -spot_img

България ще получи 16 милиона евро от Европейската комисия, с които да бъдат компенсирани зърнопроизводителите заради залежалата им продукция след безмитния внос на украинско зърно. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев пред протестиращите зърнопроизводители край свищовското село Горна Студена, предаде БНР.

В България има големи количества украинско зърно и нереализирано българско. Към края на февруари у нас има общо 1,169 млн. тона повече от миналата година слънчоглед, пшеница и царевица, посочи Гечев.

По думите му имаме 1,313 млн. тона слънчоглед, което е с 420 хиляди тона повече от миналата година.

При пшеницата количествата са с 660 хиляди тона повече, царевицата е с 89 хиляди тона повече.

Това потвърждава тезата на държавата, че България страда повече от другите страни от ЕС от украинския внос на зърно, заяви земеделският министър Явор Гечев.

България е солидарна държава с Украйна, но не може българските производители да продават пшеница на 42 ст. за килограм, а слънчогледа – на 80 ст. за кг, което е под себестойност, каза министърът.

По линия на европейската солидарност България ще получи от кризисния фонд 16 млн. евро. Те ще бъдат раздадени като допълнителни субсидии за кризисното съхранение, като компенсация за нереализираното българско зърно.

„Ние ще използваме за допълнителни субсидии по отношение на кризисното съхранение, т.е. на количествата, които има в държавата в момента, за да подпомогнем поне частично това, което на практика сте загубили. Това не е даване на пари, това е компенсация, защото в момента на тези цифри всички продаваме на практика под себестойност. Въпреки че са тежко недостатъчно тези средства, три държави ще получат пари – Полша, Румъния и България, като България номинално на декарите, които отглежда зърнени култури, получава най-много пари. Зърнопроизводителите на този етап не са вземали никакви компенсации по отношение на украинската помощ“, каза министърът.    

Тепърва ще се разписва схемата за изплащане на парите. Фермерите ще ги получат, когато България ги получи от Европейската комисия. Не се знае кога ще стане това, но ще е преди жътвата, заяви пред протестиращите зърнопроизводители в Горна Студена министър Явор Гечев. Той уточни, че тепърва започва да се прави електронна система за проследяване на зърнените наличности.

Министър Гечев посочи още, че ще се търсят механизми за подпомагане на овощарите и зеленчукопроизводителите заради скъпата цена на водата за напояване.

Вижте още:

- Реклама -spot_img
От света

Последни новини

Още новини