домГораУченици посетиха Базите за интензивно стопанисване на дивеча на територията на ДЛС...

Ученици посетиха Базите за интензивно стопанисване на дивеча на територията на ДЛС „Извора“

- Advertisement -spot_img

По повод Международния ден на горите -21 март и като част от инициативите за отбелязване на предстоящата Седмицата на гората 2023г., около 25 ученици от училища от Смолян и Девин, заедно с родители, посетиха Базите за интензивно стопанисване на дивеча на територията на ДЛС „Извора“. Проявата бе организирана от Южноцентралното държавно предприятие в Смолян и ТП Държавно ловно стопанство-„Извора“-гр. Девин.

Участниците в инициативата посетиха Базите за интензивно стопанисване на дивеча в местността „Чурал“ и местността „Дорище“. Те бяха приветствани от заместник директорът на ЮЦДП инж. Асен Карабов и от и.д. директор на ДЛС „Извора“ инж. Стоянка Кечева.

„Винаги  отбелязваме този празник с грижа към гората и нейните обитатели. Тази година идеята е децата да могат да наблюдават животните в естествената им среда“, каза инж. Карабов.  За Базата за интензивно стопанисване на дивеча в местността „Чурал“ разказа  Христо Паров от ловното стопанство. Той обясни, че тук живеят видовете елен лопатар, благороден елен, муфлон и дива свиня. Базата е с площ от около 315 ха.  В нея има заградени дивечови ниви, които са засадени със земна ябълка, картофи, цвекло, овес, за да може животните да се хранят от тях  през зимните дни. Изградени са хранилки, които се зареждат  редовно  с люцерна.  Заедно с това животните се хранят и с концентриран фураж. Набляга се на поддържането на солища, които осигуряват необходимите минерални вещества за правилното хранене на дивеча, както и на калища, за обезпаразитяване. „Лятото има тревичка и животните намират какво да ядат, но зимата трябва да ги дохранваме, за да ги запазим в добро физическо състояние“, добави още Христо Паров.

След като  учениците се запознаха с информацията за животинските видове, техния начин на живот  и биотехническите съоръжения в Базата, те заеха позиция в чакалата, за да наблюдават от там дивеча.  Повечето от малките посетители изпитаха неописуема емоция, защото имаха късмета  да видят  глигани, муфлони и сърнички, които се появиха  в близост до хранителните комплекси за дивеча.

Групата посети също и Ловна резиденция „Девин“, където  разгледа трофейната сбирка на ТП ДЛС „Извора“. Учениците  имаха възможност да наблюдават красивите животни и да видят как се извършва подхранването на дивеча. Всички участници в събитието получиха брошура, с описание на видовете животни, които обитават територията на ДЛС „Извора“.

- Реклама -spot_img
От света

Последни новини

Още новини