домБългарияКЗК извърши внезапна проверка на Съюза на птицевъдите в България

КЗК извърши внезапна проверка на Съюза на птицевъдите в България

- Advertisement -spot_img

Внезапна проверка в офиса на Съюза на птицевъдите в България (СПБ) е извършила Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) вчера, на 21 март. „По предоставената ни информация КЗК се е самосезирала за установяване наличието на нарушения по чл. 15 от Закона за защита на конкуренцията срещу множество участници на всички нива на дистрибуция в хранителния сектор и техни обединения, под формата на забранени споразумения и/или решения на сдружения на предприятия“, пише в съобщение СПБ.

Според Съюза, акцията е заради подозрение за недопустими практики при определяне на цените на хранителните продукти, предлагани на пазара от членовете на СПБ, по веригите на производство – търговия на едро и дребно, както по отделните хоризонтални, така и по вертикалните нива от страна на големите разпространители. „Комисията е преценила, че следва да установи дали не са налице допълнителни, непазарни фактори, които водят до повишаване на цената на едро и в по-голяма степен – на цената на дребно на наблюдаваните хранителни стоки от първа необходимост“, се казва още в съобщението. 

Браншовата организация посочва, че е оказала пълно съдействие на служителите на КЗК и на служители на МВР и е предоставила цялата информация, необходима на държавните органи, с оглед установените им правомощия. От офиса на СПБ са иззети копия от документи, съхранявани на хартиен носител, както и дигитални копия от документи и кореспонденция, съхранявани на електронен носител.

„Тъй като нашата дейност и на членовете на сдружението се регулира сериозно от множество нормативни актове и е предмет на надзор от държавни органи, в това число Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Министерство на земеделието,  винаги сме действали при спазване на разпоредбите на Закона и нямаме никакви притеснения по отношение на резултата от проверката“, заявиха от Съюза на птицевъдите, предаде БТА. 

- Реклама -spot_img
От света

Последни новини

Още новини