домСвятЗастрахователите продължават (засега) да покриват износа на зърно от Украйна

Застрахователите продължават (засега) да покриват износа на зърно от Украйна

- Advertisement -spot_img

Застрахователите продължават да покриват износа на зърно от Украйна през подкрепяния от ООН коридор през Черно море, въпреки необходимостта от повече яснота, каза високопоставен служител на Lloyd’s of London в четвъртък и след като споразумението за износ бе подновено за поне 60 дни.

Сделката, позволяваща безопасен износ на украинско зърно от три черноморски пристанища, първоначално сключена през юли миналата година с подкрепата на Турция и ООН, беше подновена в събота само за половината от планирания период.

Застраховката за кораби, влизащи в трите украински пристанища, обхванати от споразумението, е жизненоважна и полиците за военно покритие трябва да се подновяват на всеки седем дни.

„Съществува очевиден основен риск, че ако събитията се променят и някой иска да потопи кораб, апетитът ни да продължим с този вид рискове може да се промени“, каза Брус Карнеги-Браун от базирания в Лондон застрахователен и презастрахователен пазар Lloyd’s пред Ройтерс.

По-краткият срок на подновяване действието на коридора в Черно море породи опасения относно износа на товари след 60-дневния период, обявен от Руската федерация.

Съединените щати отхвърлиха руските искания санкциите на Запада да бъдат облекчени, преди Русия да разреши износа на украинско черноморско зърно след средата на май, заявявайки, че няма ограничения върху руските селскостопански продукти или торове.

Карнеги-Браун каза, че в момента „корабите и товарите се събират за доста кратко време“.

„Бих си помислил, че всичко по-малко от 30 дни предизвестие за удължаването става малко проблематично“, каза той.

Има до 60 търговски кораба, които все още са блокирани в Украйна, над година след началото на войната с Русия, като застрахователите са изправени пред искове за поне половин милиард долара.

Попитан за тези твърдения, Карнеги-Браун каза: „Това число, каквото и да е то, ще започне да кристализира“.

- Реклама -spot_img
От света

Последни новини

Още новини