домБългарияЗемеделци излизат на протест срещу изграждане на ветропарк

Земеделци излизат на протест срещу изграждане на ветропарк

- Advertisement -spot_img

На 27 март 2023, от 10,00 до 14,00 ще се проведе Протест на земеделските производители и граждани от община Вълчи дол поради несъгласието им с изграждането на ветропарк върху обработваеми земеделски земи на територията на Община Вълчи дол, съобщиха организаторите за Moreto.net.

Протестиращите смятат, че има „Липса на чуваемост по проблемите със Стратегическия план за развитие на земеделието и развитие на селските райони за периода 2023-2027 година и нераглементиран внос на селскостопанска продукция от Украйна на територията на Република България.“

Протестиращите и селскостопанските машини ще бъдат разположени на Републикански път 2702, кръстовището за селата Генерал Киселово и Брестак на територията община Вълчи дол и входа на град Вълчи дол, бензиностанция „Радиан“.

Припомняме, че през януари 2023 г по време на общинска сесия във Вълчи дол бе взето положително решение за допуск до ПУП на инвестиционно намерение на „Добротич уинд“ АД за построяване на ветропарк на територията на следните населени места, част от общината: с. Добротич, с. Михалич, с.Калоян, с. Есеница, с. Искър и с. Изворник.

По рано на протест през декември 2022 г един от животновъдите заяви:

„Как може на плодородни черноземни почви да се изграждат ветропаркове? С този ветропарк ще се изгубят около 1000 декара. Това е престъпление срещу човечеството“, каза един от протестиращите. „Аз обработвам масив, който е в близост до ветрогенератор. 2-3 години след изграждането добивът падна с около 30%. Оказва се, че в близост до ветрогенератора червеите, които поддържат хумусния слой на почвата, започват да изчезват“, обясни Петър Петров – земеделец. „Не е нормално да се слагат перки в близост до населени места, където се отглеждат животни и живеят хора. Искаме чиста храна, спокойствие и чист въздух“, каза представител на животновъдите.

Още преди две години, знаейки за последиците, земеделците са се обявили против инвестиционното намерение за изграждане на ветрогенератори и са провели среща с фирмата „Добротич уинд“, споделя Диян Балев, един от организаторите на протеста. За него бе изненадващо, че Общинският съвет се кани да подкрепи това начинание. Според него върху общинските съветници е оказван натиск. Натискът на финикийските знаци вероятно. Борбата тепърва започва… „

- Реклама -spot_img
От света

Последни новини

Още новини