домКурсРибарите: Румънците се подиграват с нас

Рибарите: Румънците се подиграват с нас

- Advertisement -spot_img

Акулата, станала причина за задържането на три български риболовни кораба в Румъния, е уловена край българското черноморско крайбрежие. Това обявиха в Балчик пред Maritime.bg шестимата освободени риболовци от българските екипажи.

„Целият проблем е, че румънците просто се подиграват с нас“, заяви член на български екипаж на риболовен кораб.

Риболовците обясниха, че край българското черноморие ловят акула, а по-късно навлизат на около 50 nm източно от Констанца. Именно тогава са проверени от катер на румънската гранична полиция.

„След като установиха, че на борда ни има акула, разпоредиха да се насочим към Констанца“, заявиха риболовци.

Ето какво още казаха те, видео:

Припомняме, че Румъния задържа три български риболовни кораба на около 50 nm източно от Констанца в общоевропейски води по време на акция, проведена в присъствието на представители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Задържани са риболовни кораби „ВЕНИ“, „БС 041“ и „ИВА 1“. На борда на корабите има 10 български риболовци. Целият им улов е иззет по съмнения за нерегламентиран улов на акула. Румъния твърди, че е въвела забрана за улов на черноморска акула.

Maritime.bg припомня, че преди повече от десетилетие румънските власти задържаха български риболовен кораб с капитан Христо Спасов. Задържането на плавателния съд бе първи подобен казус между двете съседни страни-членки на Европейския съюз. Тогава румънските гранични власти задържаха кораба по подозрения, че е извършвал неправомерен улов в румънски териториални води. Цяла година бе нужна на българския капитан да осигури освобождаването на плавателния си съд, след незаконния арест. По-късно съд в Румъния доказа, че капитан Спасов е напълно невинен, тъй като е осъществявал риболов в общоевропейски води. Десетилетие по-късно кап. Спасов осъди северната ни съседка в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ).

Всичко по темата за незаконното задържане в Румъния на кап. Христо Спасов, четете тук

- Реклама -spot_img
От света

Последни новини

Още новини