домБългарияБългария и още четири държави са "най-големите потърпевши" от безконтролния украински внос

България и още четири държави са „най-големите потърпевши“ от безконтролния украински внос

- Advertisement -spot_img

„Разбира се, България е солидарна с Украйна, с украинските производители. България и другите държави подкрепиха коридорите за солидарност като инструмент за подпомагане на борбата с глада в световен мащаб, но, за съжаление, констатираме, че тези коридори на функционират като коридори, а са канал за внос в рамките на Европейския съюз в безпрецедентно кратки срокове“, заяви в Добрич заместник-министърът на земеделието Георги Събев.

По думите му България, Румъния, Полша, Унгария, Чехия и Словакия са „най-големите потърпевши“ от този безмитен внос на украински продукти, като за нашата страна вносът на слънчоглед представлява „сериозен проблем“, а за другите – вносът на царевица и пшеница. „И при нас има по-голям внос на пшеница от обикновено от Украйна, но при слънчогледа ситуацията е несравнима. В рамките само на една година ръстът е от над 20 пъти – от 37 000 тона през 2021 година до над 830 000 тона през 2022 г.“, уточни той.

Събев заяви, че миналата седмица се е срещнал с комисаря по земеделието Януш Войчеховски в Брюксел и е изразил позиция, че предвидените за България 16,75 милиона евро от земеделския резерв не са достатъчни да покрият разходите, които българските земеделски производители трупат вследствие на натиска от украинския внос. „Комисарят пое ангажимент да прегледа това, което е предложено в регламента. Имам уверение от нашите колеги и партньори от Румъния, че също ще настояват за увеличение на този финансов ресурс, защото те също го намират за недостатъчен. Надявам се, че Европейската комисия ще се вслуша в нашия призив“, каза заместник-министърът.  

Земеделското министерство е в контакт с българските зърнопроизводители, които планират протести между 29 и 31 март, коментира Събев. „Смятам, че тези протестни действия не са незаконни като такива. Подкрепяме българските зърнопроизводители в протеста им. За да излезе проблематиката единствено и само от дискусиите, които се случват между нас и Европейската комисия, вярвам, че трябва да се дава видимост на този проблем, защото зърнопроизводството у нас има и друг аспект – така наречения социален аспект, свързан с изпащане на ренти“, припомни той. Това означава, че ефектът от вноса на украинско зърно е „много по-голям и по-широк“ от „просто натиск върху един сектор“, допълни Събев. Според него широката общественост не само в България да е наясно с това.

ИзточникБТА
- Реклама -spot_img
От света

Последни новини

Още новини