домГораИАГ затвори склад за преработка и търговия с дървесина в Самоковско

ИАГ затвори склад за преработка и търговия с дървесина в Самоковско

- Advertisement -spot_img

Служители от Изпълнителна агенция по горите спряха дейността на склад за преработка и търговия с дървесина в село Белчин, Самоковско.

При извършване на рутинна проверка се установява, че в склада е постъпвала и дървесина, добита по издадено разрешително за сеч извън горски територии. Превозните билети за дървесината са регистрирани в електронния дневник на склада, но реално там тя не е постъпила.

Служителите на ИАГ проверяват щателно камерите на входовете и изходите на обекта и електронния дневник.

Установява се, че данните от камерите не се съхраняват, както и че липсват оригиналите на част от превозните билети, регистрирани в дневника. За констатираното неизпълнение на разпоредбите на нормативната уредба, дейността на обекта е спряна за три дни.
Горските инспектори ревизират и GPS устройствата за позициониране и проследяване на движението на моторните превозни средства, с които е транспортирана дървесина от склада. Те констатират, че са издавани превозни билети за моторно превозно средство, което не е било в обекта. Камионът е спрян за проверка, като шофьорът е представил на  проверяващите превозен билет от склада, а не от насаждението, където в действителност е бил натоварен. Дървесината и превозното средство са задържани.  


По случая са съставени два акта за установени нарушения по Закона за горите. Образувано е досъдебно производство. Със заповед на РДГ-София от 23 март на дружеството е наложена принудителна административна мярка (ПАМ) за спиране на дейността на фирмата за двадесет дни.
Действията  на контролните органи по случая продължават, както и проверките за спазване на горското и ловното законодателство.

- Реклама -spot_img
От света

Последни новини

Още новини