домСвятБразилия очаква китайски инвестиции в земеделска инфраструктура

Бразилия очаква китайски инвестиции в земеделска инфраструктура

- Advertisement -spot_img

Бразилия ухажва нови инвестиции от най-големия китайски търговец на зърно „КОФКО Груп“ (COFCO Group), тъй като компанията има нарастваща роля в процъфтяващия износ на селскостопански продукти на южноамериканската страна, каза министърът на селското стопанство и животновъдството Карлос Фаваро, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

По време на среща в Пекин миналата седмица Фаваро предложи на „КОФКО Груп“ да инвестира в бразилските железници и водни пътища, наред с финансиране на възстановяването на земеделска земя.

Китайската компания вече е инвестирала в Сантос, основно пристанище за соя в Бразилия, като разширява капацитета за износ на своя терминал до 14 милиона тона, за да се задоволи ненаситното търсене на соя от страна на Китай.

В същото време Бразилия отскоро е доставчик на царевица за Китай. „КОФКО Груп“ имаше ключова роля за насочването на бразилски бразилски доставки към Китай през миналата година, както и за закупуването на 1,5 милиона тона бразилска царевица, изпратена до Китай досега, каза още Фаваро. Пътуването му до Пекин предшестваше планираното посещение на президента на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва . Лула отмени посещението си, след като се разболя от пневмония, но се очаква да го пренасрочи за идните месеци.

Китайските митнически власти одобриха вноса от четири нови бразилски предприятия по време на посещението на Фаваро.

По думите на бразилския министър се очакват одобрения за още компании през следващите седмици, след като списък с още 50 производители на говеждо, свинско и пилешко месо е бил представен на китайските митнически власти.

Споразумение за позволяване на електронно сертифициране на съоръжения за износ на месо се очаква да бъде подписано, когато Лула посети Пекин, което ще ускори одобренията, добави Фаваро.

Днес бразилският министър планира да посети държавната лаборатория „Синджента“ (Syngenta) на Китайска национална химическа корпорация „КемЧайна“ (ChemChina), за да обсъди въпроси, касаещи редактирането на гени.

- Реклама -spot_img
От света

Последни новини

Още новини