домБългарияГечев: Няма произведен хляб от украинска пшеница

Гечев: Няма произведен хляб от украинска пшеница

- Advertisement -spot_img

Българските производители плащат по-висока сметка от западните заради войната в Украйна. Това заяви в „Още от деня“ по БНТ министърът на земеделието Явор Гечев.

Ето защо, според него, европейските компенсации за нашите производители трябва да бъдат по-високи. Министър Гечев увери, че няма произведен хляб от украинска пшеница.

Българската държава оценява щетите на 16,75 млн. евро, като тези европейски средства ще се използват за кризисно съхраняване. Те ще са за пряко засегнатите в бранша, допълни Гечев.

Коридорите, които се гласуваха, позволяват безпрепятствено всички земеделски стоки от Украйна да проникват на европейските пазари. Коридорите обаче спират в първите най-удобни държави в Европа, сред които и България и това води до пренасищане.

На практика има 20 пъти повече внесен слънчоглед спрямо преди войната.

По думите му няма повод за притеснение за качеството на внесеното украинско зърно. Румъния води даден контрол, на нашата граница се извършва повторен контрол.

За казуса със задържаните от Румъния кораби Гечев коментира, че българските моряци са задържани на 50 мили от морската граница на Румъния, в международни европейски води. Не намираме с какво са нарушили европейското законодателство. Чакаме 7-дневния срок по регламент, наблюдаваме процеса, държавата ще окаже необходимата помощ. Все още нямаме протоколите с конкретните обвинения.

Явор Гечев каза, че заради Великден се внасят много яйца и агнешко месо. Ще бъде осигурен допълнителен контрол, за да няма съмнения за качеството.

Служебното правителство ще предложи на следващото Народно събрание мерки срещу надценките, допълни още Гечев.

- Реклама -spot_img
От света

Последни новини

Още новини