домБългарияЗапочна националният тридневен земеделски протест срещу украинския внос

Започна националният тридневен земеделски протест срещу украинския внос

- Advertisement -spot_img

Национален тридневен протест организират зърнопроизводители от цялата страна на 29, 30 и 31 март. Протестът ще бъде в четири пункта в страната – Видин, Русе, Кардам и Силистра. Едновременно с това по магистралите и главните пътища ще присъства само селскостопанска техника, без да се блокира движението.

Решението е на Националната асоциация на зърнопроизводителите, а сред причините са безконтролният внос на зърно от Украйна, тежката ситуация в сектор „Земеделие“, ниската изкупна цена и невъзможността за реализация на родната продукция, която залежава в складовете, каза председателят на видинския съюз Жечко Андрейнски.

Допреди месец в страната ни са внесени огромни количества зърно, добитото зърно е по складовете, а сделки няма, допълни Андрейнски пред БНР.

На протеста във Видин ще присъстват представители на Монтана, Враца, Плевен и Пазарджик.

Сборният пункт е на входа на Видин при бившия „Химкобинат“, на 29 март, сряда, в 9 часа, където ще има среща с медиите. Предвидено е пътят да бъде затворен за около час. Очаква се на срещата да присъстват министърът на земеделието Явор Гечев и председателят на Националната асоциация на зърнопроизводители Костадин Костадинов.

Протестът ще бъде подкрепен и от земеделци от Румъния, както и от фермери от всички сектори на селското стопанство, допълни Жечко Андрейнски. /БГНЕС

- Реклама -spot_img
От света

Последни новини

Още новини