домБългарияБез фермери, няма храна, няма бъдеще

Без фермери, няма храна, няма бъдеще

- Advertisement -spot_img

Започна шествието към румънската граница в района на Кардам поради недоволство на малките и средни земеделски производители от непродадената реколта от миналата година заради нелегалния безмитен внос на украинска пшеница, царевица и слънчоглед, вместо да им се осигурят коридори до пристанища Варна и Бургас, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Протестиращите заявяват, че малките производители са пред фалит.

На един от тракторите пише: „Без фермери, няма храна, няма бъдеще“. Колоната от протестиращи е много дълга.

Протести има още във Видин, Русе и Силистра с сновно искане държавата да наложи вето върху свободния внос на продукция от Украйна. На протеста във Видин присъстват представители на Монтана, Враца, Плевен и Пазарджик.

Националният тридневен протест на зърнопроизводителите от цялата страна ще продължи до 31 март. Протестиращите изкараха селскостопанска техника по магистралите и главните пътища, но не блокират движението.

Организатор е Националната асоциация на зърнопроизводителите, а сред причините освен безконтролния внос на зърно от Украйна, е тежката ситуация в сектор „Земеделие“, ниската изкупна цена и невъзможността за реализация на родната продукция, която залежава в складовете. /БГНЕС

- Реклама -spot_img
От света

Последни новини

Още новини