домГораС редица инициативи ЮЦДП - Смолян отбелязва Седмицата на гората

С редица инициативи ЮЦДП – Смолян отбелязва Седмицата на гората

- Advertisement -spot_img

С редица инициативи ЮЦДП-гр. Смолян отбелязва Седмицата на гората 2023г. Тази година честването й ще премине под мотото „Довери се на лесовъда!“.                                                                            

Южноцентралното държавно предприятие обяви през м. февруари конкурс за рисунка на тема „Красотата на българската гора“ за ученици от 1 до 8 клас от областите Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали. Крайният срок за изпращане на рисунки за конкурса изтече на 20 март. Постъпиха 330 творби, които  бяха разгледани и класирани от комисия, определена със заповед на директора на ЮЦДП-гр. Смолян инж. Здравко Бакалов. Комисията е с председател инж. Елена Милева-лесоинженер в ЦУ на ЮЦДП „Смолян“ и членове: Георги Стойков-художник, уредник в Художествена галерия-Смолян, Николай Василковски-журналист в Нова телевизия, Иван Свирков-юрисконсулт в ЦУ на ЮЦДП „Смолян“, Евелина Атанасова-служител „Публикации и медийни изяви“ в ЦУ на ЮЦДП.  Награждаването на учениците, отличени в конкурса ще се проведе на 6 април от 15.00 ч. в ЮЦДП-гр. Смолян.

На 6 април от 15.00 ч. ще бъдат връчени и призовете „Лесовъд на годината“ за 2022г. и „За цялостен лесовъдски принос“ за 2022г. за регион Смолян. /ЮЦДП-гр. Смолян/.

В навечерието на Седмицата на гората, ЮЦДП-Смолян ще бъде домакин на традиционното Национално първенство по ски спортове за работещите в системата горите на Министерство на земеделието. То ще се проведе на 28 и 29 април в Пампорово. Заявка за участие в ски слалома са дали над 100 състезатели, разпределени в осем отбора.

На 5 април  ЮЦДП-Смолян и ДГС-„Смилян“ ще раздадат на гражданите 2 000 фиданки птиче грозде и 500 фиданки смърч. Желаещите могат да ги получат от 12.00 до 14.00 часа на локалното платно пред Областна администрация-Смолян /под моста/.

На 7 април ЮЦДП-Смолян и ДГС-„Смолян“ организират мащабна акция по залесяване с участието на представители на държавни и общински институции, както и ученици от Смолян. Предвижда се да бъде залесена площ от 5 дка в местността „Старият връх“ край Смолян, по пътя за селата Турян и Пещера. Инициативата ще стартира в 10.00 ч.

На същата дата /7 април/, ЮЦДП-Смолян и ДГС-„Акад. Николай Хайтов“, организират посещение с ученици и учители от Смолян и Чепеларе в шишаркосушилнята в Чепеларе. Целта е подрастващите да бъдат запознати с начина, по който се извличат семената от шишарките, обработването на семената, покълването и съхранението на репродуктивните материали от горските видове с оглед използването им в практиката за успешно произвеждане на висококачествен и жизнеспособен посевен и посадъчен материал.

По повод Международния ден на горите-21 март и като част от инициативите за отбелязване на предстоящата Седмицата на гората 2023г., ученици от Смолян и Девин, заедно с родители, посетиха Базите за интензивно стопанисване на дивеча на територията на ДЛС-„Извора“. Проявата бе организирана от Южноцентралното държавно предприятие в Смолян и ТП Държавно ловно стопанство „Извора“-гр. Девин. Участниците в инициативата посетиха Базите за интензивно стопанисване на дивеча в местността „Чурал“ и местността „Дорище“. Учениците се запознаха с информацията за животинските видове на територията на ловното стопанство,  начина им на живот  и биотехническите съоръжения в Базата. Посетителите имаха възможност да наблюдават дивеча и неговото захранване. Учениците разгледаха с интерес трофейната сбирка на ТП ДЛС „Извора“. Всички участници в събитието получиха брошура с описание на видовете животни, които обитават територията на ДЛС „Извора“.

- Реклама -spot_img
От света

Последни новини

Още новини