домСвятПолските земеделци искат 1,2 млрд. евро помощ и спиране на украинския внос...

Полските земеделци искат 1,2 млрд. евро помощ и спиране на украинския внос на зърно

- Advertisement -spot_img

Полша иска Европейският съюз да използва всички инструменти, с които разполага, за да ограничи количеството украинско зърно, което навлиза на пазара на блока. Това каза премиерът Матеуш Моравецки в сряда на фона на гнева на фермерите заради ефекта на вноса върху цените на полското зърно, предаде Дневник.

Нарастващият гняв заради притока на украинско зърно създава голямо главоболие за управляващата полска националистическа партия „Право и справедливост“ (ПиС) в година на избори, тъй като консервативната ѝ избирателна база живее главно в селските райони и малките градове.

„Изискваме използването на всички регулаторни инструменти – квоти, мита, които ще ограничат или блокират вноса на украинско зърно в Полша“, каза Матеуш Моравецки на пресконференция. Добави, че се е договорил с лидерите на няколко държави, граничещи с Украйна, да пишат до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, за да поискат да действа.

Министърът на земеделието Хенрик Ковалчик се срещна с представители на фермери, които отхвърлиха предлаганата досега правителствена помощ като неадекватна. „Парите се дължат за всеки хектар зърно, загубите трябва да бъдат покрити“, каза Михал Колоджейчак, основател на групата Agrounia преди кръглата маса с правителството. „Трябва да има поне 6 млрд. злоти (1,2 млрд. евро) за покриване на тези загуби. Няма да си тръгна, освен ако тук няма добри решения. Полицията ще трябва да ни изведе.“

Посоченото от Колоджейчак число е десет пъти по-високо от програмата за помощ от 600 млн. злоти, одобрена от Европейската комисия в понеделник, която според правителството ще помогне на фермерите да компенсират загубите им.

Наскоро Ковалчик трябваше да бъде ескортиран от селскостопански панаир в централния полски град Келце, след като беше нападнат от тълпа ядосани фермери и бяха хвърлени яйца по него на друго събитие.

ИзточникДневник
- Реклама -spot_img
От света

Последни новини

Още новини