домСвятЯнуш Войчеховски изрази готовност да подкрепи ограничаване на търговията с Украйна

Януш Войчеховски изрази готовност да подкрепи ограничаване на търговията с Украйна

- Advertisement -spot_img

Еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски заяви днес, че би подкрепил ограничения върху търговията с Украйна, ако Полша предложи подобен ход, предаде Ройтерс, информира БТА.

Черноморските пристанища на Украйна, един от най-големите износители на зърно в света, бяха блокирани след руската инвазия и страната бе принудена да търси алтернативни маршрути през Полша и Румъния.

Заради логистичните затруднения големи количества украинско зърно, което е по-евтино от произведеното в ЕС, се оказаха в страните от Централна Европа, нанасяйки удар на цените и продажбите на местните фермери.

„Ако полското правителство поиска ограничения в търговията с Украйна, очевидно ще подкрепя това предложение“, каза Войчеховски в Брюксел на фона на протестите на селскостопански производители в няколко европейски страни, включително България.

Той говори, след като Европейската комисия обяви, че е одобрила пакет от 56 млн. евро в помощ на фермери от страните, граничещи с Украйна. Като част от този пакет Полша ще получи 30 млн. евро.

- Реклама -spot_img
От света

Последни новини

Още новини