домБългарияПротестът продължава: Земеделците блокират гранични пунктове с Румъния

Протестът продължава: Земеделците блокират гранични пунктове с Румъния

- Advertisement -spot_img

Продължава третият ден на протеста на българските земеделци, които ще блокират гранични пунктове по границата с Румъния. Българските земеделци настояват за спиране на безконтролния внос от Украйна.

Българските земеделци готвят поредни протести на 7 април.

Протестите ще продължат, както е планирано, каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводители Костадин Костадинов. „Съвместно с колегите от другите страни ще бъдем заедно и на 7 април, когато е планиран всеобщ протест на всички засегнати“, добави Костадинов.

„Призоваваме за своевременно вземане на национално политическо решение България да не подкрепя удължаването с още една година на мерките за либерализация на търговията със селскостопански стоки от Украйна, чрез което ще защитите бъдещето на селскостопанския сектор на България, толкова важно в настоящите условия на множество кризи и нови завишени задължения за „позелленяване“ на сектора.”, коментират от АЗПБ.

Вчера представители на протестиращите проведоха среща с президента Румен Радев. Държавният глава пое ангажимент държавата да продължи да работи за още по-силна европейска подкрепа за българските производители.

Какво казаха родните земеделци след срещата:

Еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски междувременно заяви, че би подкрепил ограничения върху търговията с Украйна, ако Полша предложи подобен ход.

Известно е, че Европейската комисия е започнала да работи по втори пакет помощи за компенсирането на загубите, понесени от фермерите от пет страни членки, включително Румъния, който ще бъде готов в близките седмици.

- Реклама -spot_img
От света

Последни новини

Още новини