домСвятНад 26 млн. тона зърнени товари са изнесени от Украйна през Черно...

Над 26 млн. тона зърнени товари са изнесени от Украйна през Черно море

- Advertisement -spot_img

Над 26,2 млн. тона зърнени товари са изнесени от пристанищата на Украйна в Черно море от началото на зърнения коридор, съобщи местната Администрация на морските пристанища.

През коридора в Черно море, осигурен със съдействието на ООН и Турция, са преминали 1 857 кораба.

„Украйна остава гарант за световната продоволствена сигурност. Международната общност може да получи още украински селскостопански продукти“, заявяват от пристанищната администрация.

Въпреки спада на украинската зърнена реколта през 2022 г. до около 54 милиона тона от рекордните 86 милиона през 2021 г., най-малко 30 милиона тона зърно все още са в силози и подлежат на износ, според съобщения на министерството на земеделието на Украйна.

Инициативата за Черноморския зърнен коридор следваше да осигури достъп на най-бедните страни до зърнени товари от Украйна. На практика обаче това създаде невиждана земеделска криза в Европейския съюз.

Президентът на Руската федерация Владимир Путин нееднократно предупреди, че украинските селскостопански стоки наводняват европейските пазари. Путин изтъкна, че близо половината от общото изнесено от Украйна количество зърнени товари всъщност остава в страни-членки на Европейския съюз.

Предупрежденията не бяха чути и в момента земеделските сектори в България, Румъния, Полша, Унгария, Чехия и Словакия са пред практически колапс.

- Реклама -spot_img
От света

Последни новини

Още новини