домБългарияЛозарите излизат на протест в София

Лозарите излизат на протест в София

- Advertisement -spot_img

Националното сдружение на българските лозари (НСБЛ) обяви протест, който започва днес от 13:00 ч. пред сградата на президентството в столицата.

Според НСБЛ държавата не полага усилия за разрешаване на трайно установените проблеми в сектора.

„Повече от десетилетие не се предприемат каквито и да е мерки и действия за подкрепата на производителите на грозде. Държавна политика няма или когато има, то тя е доказано неработеща и неефективна“, подчертават лозарите.

От сдружението настояват за обективни и публични критерии при разпределението на бюджетите за финансово подпомагане спрямо всички сектори в земеделието.

Те искат актуализиран, дигитализиран и публичен Лозарски регистър и обществено достъпни регистри за всички сектори в земеделието.

НСБЛ настоява за инвестиции и мерки в техника и иновации за лозарските стопанства, както и предвиждане на ежегоден национален бюджет за подпомагане на лозаро-винарския сектор и десертните лозя.

Лозарите очакват Ефективно, компетентно и адекватно работеща администрация в полза на земеделските производители, която да е в непрекъсната комуникация със земеделските сектори и да взема обективни и компетентни решения след консултации с тях.

Сдружението изисква контрол на качеството на произвежданото българско вино и контрол на продажбите на винено грозде, както и контрол на качеството и вноса на винено грозде и вино от държавите членки на ЕС и трети страни.

Лозарите искат и „компетентен изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното“.

Протестът започва днес в 13:00 ч. пред президентството на Република България – пл. „Атанас Буров“, а от 14:00 до 14:30 протестът ще премине по маршрут пл. Независимост, бул. „Княгиня Мария Луиза“, бул. „Александър Стамболийски“ и бул. „Христо Ботев“. От 14:30 до 15:30 протестът ще продължи пред Министерство на земеделието – ул. „Дамян Груев“ и ул. „Димитър Трайкович“.

- Реклама -spot_img
От света

Последни новини

Още новини