домСвятРумънските фермери канят европейския комисар по земеделието

Румънските фермери канят европейския комисар по земеделието

- Advertisement -spot_img

Румънски земеделски производители от асоциацията „Силата на фермерите“ канят европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски в Румъния, за да се запознае пряко с драматичното положение на румънските фермери, засегнати от нелоялната конкуренция на селскостопански продукти от Украйна, съобщава агенция Аджерпрес, предаде БТА.

Още от първите дни на руската агресия срещу Украйна асоциацията „Силата на фермерите“ подкрепя съществуването на транспортни коридори, защото разбира колко важни са те за украинските военни усилия, но никога не е ставало дума тези селскостопански продукти да останат в Румъния, се казва в изявление на асоциацията на румънските земеделски производители. Формулата, договорена и съобщена на европейско равнище, се отнасяше стриктно до транзит на зърнени и маслодайни култури, напомнят румънските земеделци.

Организацията смята, че е необходимо посещение в Румъния на европейския комисар по земеделието, за да може Януш Войчеховски да разбере и да се убеди в реалността, пред която са изправени румънските земеделски производители.

Председателят на асоциацията „Силата на фермерите“ Влад Маковей напомня, че комисар Войчеховски „не е просто представител на полските или българските земеделски производители“.

„Той е и европейски представител на румънските земеделски стопани, които е длъжен да представлява и подкрепя не по-малко от тези в родната си страна. Ние няма да приемем нашите членове да бъдат разглеждани и третирани като второкласни земеделски производители на европейско равнище. Особено като се има предвид, че 60 процента от украинските селскостопански продукти преминават през Румъния, а румънските земеделски производители бяха в челните редици на подкрепата за своите колеги в Украйна“, отбелязва Влад Маковей.

Според асоциацията срещата на еврокомисаря с румънските фермери ще бъде конструктивна и полезна и за двете страни.

Асоциацията „Силата на фермерите“ е законно учредена професионална организация, която представлява интересите на всички категории производители на селскостопански и хранителни продукти в Румъния, независимо от техния размер, сектор или регион. Тя има над 20 000 членове, отбелязва Аджерпрес.

- Реклама -spot_img
От света

Последни новини

Още новини