домСвятСушата в Канада може да доведе до нови сътресения на международния пазар...

Сушата в Канада може да доведе до нови сътресения на международния пазар на зърно

- Advertisement -spot_img

Сушата в Канада може да доведе до орязване на реколтата и сериозни прекъсвания на доставките на международния пазар на зърно. Това съобщи Bloomberg в понеделник.

Началото на годината в страната беше второто най-сухо за последните 45 години, а важни селскостопански провинции като Алберта, Саскачеван и Манитоба са имали 60% по-малко от нормалните валежи от 1 септември 2022 г., каза агенцията, позовавайки се на данни от Министерството на земеделието на Канада.

Канада е най-големият доставчик в света на рапица и основен износител на пшеница и настъпването на сушата може да попречи както на пролетното засаждане, така и на по-нататъшния растеж на културите. Ситуацията се усложнява от продължаващата несигурност относно износа на пшеница от Черноморския регион, както и от сухото време в някои региони на САЩ, което може да доведе до намаляване на производството.

Ситуацията в Украйна и широкомащабните санкции, наложени на Русия от САЩ и ЕС, доведоха до прекъсване на доставките на зърно, което увеличава риска от хранителна криза в някои страни. Руският външен министър Сергей Лавров по-рано заяви, че хранителната криза в света е възникнала много преди началото на специалната военна операция на Руската федерация в Украйна, включително пандемията и грешните изчисления на западните страни, пише ТАСС.

- Реклама -spot_img
От света

Последни новини

Още новини