домГораИнж. Стоян Тошев: Трябва да говорим повече за хората, които са на...

Инж. Стоян Тошев: Трябва да говорим повече за хората, които са на терен в гората

- Advertisement -spot_img

„Трябва да говорим повече за хората, които са на терен в гората. Те са тези, които стоят зад цифрите, зад стопанисването и опазването на горите. Горските служители са тези, които се бориха с пожарите през миналата година и помагаха на гражданите при наводненията в Карловско, огромен респект към техните усилия“, това каза инж. Стоян Тошев по време на официалното откриване на Седмица на гората, което се състоя в Музикално-драматичен театър – „Константин Кисимов“, в гр. Велико Търново.

„Проблеми в сектора има, но разрешаването не може да бъде постигнато с конфронтации, необходим е конструктивен диалог между всички заинтересовани страни. Трябва да бъдем заедно, не само когато има бедствия“ отбеляза той. По думите му България разполага с едни от най-добре стопанисваните гори в Европа и това е резултат от труда на предците ни, който ние продължаваме. „Ние сме професионалистите, които се грижим за горите и обществото може да ни се довери“, добави инж. Тошев. 

На националното откриване на „Седмицата на гората” по традиция се връчиха наградите на най-изявените лесовъди и служители по контрола върху дейностите по опазването на горските територии за 2022 г.

Лесовъд за миналата година бе отличен  инж. Петко Ангелов – експерт в Югозападно държавно предприятие гр. Благоевград с подгласници инж. Кирил Иванов – директор на Държавно горско стопанство – Невестино, инж. Асен Карабов – заместник-директор на Южноцентрално държавно предприятие гр. Смолян и  инж. Елена Крижан-Величкова – началник на отдел в дирекция „Търговски дружества и държавни предприятия“ в Министерството на земеделието.

Призът „За цялостен лесовъдски принос“ получи инж. Петър Заяков, директор на РДГ-Стара Загора. Носители на наградата „За значителен принос за популяризиране и повишаване имиджа на лесовъдската професия“ са инж. Елена Кайкова – лесовъд на частна практика и инж. Александър Попов – заместник-директор на ДГС-Белица.

С плакет на ИАГ и грамота за дългогодишна и образцова служба в системата на горите посмъртно беше удостоен инж. Николай Николов – дългогодишен директор на РДГ-Велико Търново. Плакет на ИАГ бе връчен и на Лесотехническия университет.

Наградите „Служител по контрола и опазването на горските територии за 2022 г.“ получиха Красимир Кайряков – главен специалист горски инспектор от РДГ-Берковица, Тодор Русев – главен специалист горски инспектор от РДГ-Стара Загора, инж. Десислава Христова, главен горски инспектор от РДГ-София.

Първият ден от празника на лесовъдската колегия – Седмица на гората завърши със символично залесяване.

В официалната церемония участие взеха заместник-министърът на земеделието инж. Валентин Чамбов, председателят на Съюза на лесовъдите в България проф. д-р Иван Палигоров, както и представители от Министерството на земеделието, Изпълнителната агенция по горите, Лесотехническия университет, Института за гората при БАН, Съюз на лесовъдите в България, директори на държавни горски предприятия, регионални дирекции по горите, горски и ловни стопанства,  дирекции на природни паркове, лесозащитни и семеконтролни станции, браншови и синдикални организации, асоциации, бивши и настоящи служители в горските структури, студенти и други.

- Реклама -spot_img
От света

Последни новини

Още новини