домКурсСтопаните заявяват помощ за унищожени животни и пчелни семейства от природни бедствия

Стопаните заявяват помощ за унищожени животни и пчелни семейства от природни бедствия

- Advertisement -spot_img

От 23 до 31 март 2023 г. животновъдите и пчеларите могат да подават заявления за обезщетения по схемата за държавна помощ за компенсиране на материални щети по загинали селскостопански животни и унищожени пчелни кошери в резултат на природни бедствия, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). Утвърденият бюджет за целевата подкрепа е в размер на 80 000 лева.

Документи за подпомагане се приемат в Областните дирекции на ДФЗ. Средствата ще бъдат изплатени до 21 април 2023 г.

Финансовата подкрепа по помощта се състои от директни помощи за земеделските стопани, претърпели материални щети, настъпили в резултат от земетресения, лавини, свлачища и наводнения, смерчове, урагани, горски пожари, възникнали по естествен път. Ставките за едно загинало животно, съгласно указанията, са 129,63 лева за пчелни семейства, 131,75 лева за пчелни кошери, 1120 лева за коне, 1413,50 лева за крави от породата черношарено говедо, 1542 лева за крави от породата симентал, 1157 лева за крави кръстоска, 1028 лева за крави от породата искърско говедо, 329,60 лева за телета на 5 месеца от породата искърско говедо, 178,75 лева за овце-майки над 12 месеца.

Право на подпомагане имат земеделски стопани, при които са установени загинали животни и пчелни семейства, включени в Регистър на Министерство на земеделието, създаден въз основа на констативните протоколи на областните дирекции „Земеделие“ (ОДЗ). Издадените констативни протоколи са за настъпило природно бедствие-наводнение в област Пловдив, община Карлово и бурен ураганен вятър в област Бургас, вследствие на което са загинали селскостопански животни и пчелни семейства през 2022 г.

За компенсации по схемата могат да кандидатстват физически лица, еднолични търговци и юридически лица, регистрирани като земеделски стопани. Те не трябва да имат изискуеми задължения към Държавен фонд „Земеделие“ и към държавния бюджет.

Указанията за прилагане на държавната помощ са публикувани на сайта на ДФЗ.

- Реклама -spot_img
От света

Последни новини

Още новини