домЗемеделиеХерман Визер: Много е важно да използваме различните инструменти, които ни предлага...

Херман Визер: Много е важно да използваме различните инструменти, които ни предлага Общата селскостопанска политика на ЕС

- Advertisement -spot_img

Имаме изключително добро сътрудничество в сферата на икономиката, особено в селскостопанския бранш, но има още накъде да се разгърне. Секторът предоставя много добри възможности за щадящи и устойчиви технологии, а фермерството в световен мащаб има нужда точно от това. Това заяви Филип Купфер, търговски съветник към Посолството на Австрия, по време Българо-австрийски аграрен форум, организиран от Австрийското търговско представителство, предаде БТА. Събитието се провежда в три града. След София, днес следва Пловдив от 15:00 часа в Аграрния университет и Тракийския университет в Стара Загора утре в 09:30 часа. Във форума участват осем австрийски фирми, които представят своите продукти, дейност и интереси в България. Повечето от тях вече са представени на нашия пазар, но някои са тук да търсят дългосрочни партньори.

Светлана Боянова, председател на Институт по агростратегии и иновации и съветник на министъра на земеделието Явор Гечев, представи накратко възможностите, които предоставя Стратегическия план за земеделието ни за подкрепа на иновативни предприятия от аграрния сектор, като посочи, че имаме подобни интервенции с Австрия.

„Иновациите са всяка нова идея, която се е осъществила в практиката успешно. А в Стратегическия план има няколко посоки, в които да се върви по отношение на иновациите. Една от тях е подкрепа за Оперативни групи в рамките на Европейското партньорство за иновации“, сподели Боянова. Тя обясни, че целта е земеделският стопанин да се запознае с иновативната идея, да я пробва и тогава да инвестира, като сравни тази възможност с услугата „пробвай, преди да купиш“. По думите ѝ новото е, че вече са предвидени авансови плащания.

По отношение на интервенцията за инвестиции в земеделски стопанства новото спрямо предходния период е, че земеделските стопани са разделени на малки, средни и големи, каза Боянова. Също така има увеличение на проектните предложения с до 10 процента.

Тя напомни, че съвсем скоро предстои задействането на Националния план за възстановяване и устойчивост, като може би през април ще излязат условията за кандидатстване. „Идеята е да бъдат много бързи обекти, тъй като до края на септември трябва да са договорирани“, посочи Боянова.

„Много е важно да използваме различните инструменти, които ни предлага Общата селскостопанска политика на ЕС, именно възможността да се тества, преди да се инвестира“, заяви Херман Визер, генерален мениджър на Австрийския аграрен клъстер (AAC-Austrian Agricultural Cluster), който включва 20 компании в областта на хранително-вкусовата промишленост. Той отправи покана към всички желаещи да заповядат в Австрия, за да се запознаят с различните технологии, с които разполагат там.

Фирмите, които взеха участие във форума, бяха произвеждащата естествени фуражни добавки „Аграр продукшън унд консултинг“ (Agrar Produktion und Consulting GmbH), производителят на иновативни транспортни решения за селското стопанство „Брантнер“ (Brantner Fahrzeugbau GesmbH), производителят на системи за проверка и контрол на моторни превозни средства „Енерготест Австрия“ (Energotest Austria), експортната компания за живи животни за разплод и семенен материал „генетик Австрия“ (genetic AUSTRIA GmbH), водещият доставчик на минерални продукти и диетични добавки за храна за животни „Шауман“ (Schaumann Agri Austria GmbH), едно от водещите предприятия за системи за хранене на животни „Шауер агротроник“ (SCHAUER Agrotronic GmbH) и „Кимбриа хайд“ (Cimbria Heid GmbH), която предлага машини и цялостни решения за обработка и съхранение на зърно и семена.

- Реклама -spot_img
От света

Последни новини

Още новини