В рамките на дейностите по ННП „Здравословни храни за силна биоиконимика и качество на живот“ мултидисциплинарен екип от Селскостопанска академия проведе целенасочени изследвания и оценка на рискови фактори свързани с производството на зимна обикновена пшеница.
Систематизирани са данни от проведени полски опити в различни агроекологични райони, характеризиращи се със специфични почвено-климатични условия.
Извършено е диференциране при лабораторни условия и съпоставка с натрупаната информация в реална производствена среда.
Оценен е адаптивният потенциал на голям набор от сортове и тяхната продуктивност при наличие на абиотичен и биотичен стрес.
Представени са препоръки за изграждане на адекватна сортова структура и някои възможности за успешни технологични решения за стабилно производство.
Резултатите са обобщени в информационна брошура „Устойчиво производство на зимна обикновена пшеница в рискова климатична среда“: