домРастениевъдствоПроведе се обучение за ролята на ниското кислородно съдържание върху физиологията на...

Проведе се обучение за ролята на ниското кислородно съдържание върху физиологията на плодовете и следберитбеното им съхранение

- Advertisement -spot_img

Трета годишна среща и обучение на тема „Роля на ниското кислородно съдържание върху физиологията на плодовете и следберитбеното им съхранение“ по Програма COST (Oxygen sensing a novel mean for biology and technology of fruit quality, RoxyCOST Action – CA18210), бяха организирани и проведени в Селскостопански факултет към Университет Акдениз (Анталия, Турция) от 12 до 18 април 2023 г. От страна на Институт по консервиране и качество на храните – Пловдив участие взе доц. д-р Габор Живанович, съобщиха от ССА. 

По време на работната среща и обучението бяха представени преглед на последните изследвания върху хипоксия, оксидативен стрес, физиология на зреене и физиология и технология на следбертитбеното им съхранение, физиологичното влияние на хипоксията за климатерични и не-климатерични плодове по време на узряване, при съхранение в различни хранилища и след това по време на транспорт и престой в търговската мрежа. По време на обучението беше организирано посещение на складови бази в района на град Испарта при експертен производител и износител на ябълки „Gülbudak“ (Турция), където беше представено в реални условия работещо хранилище с динамична контролируема атмосфера и индустриално сортиране и опаковане на ябълки, при подготовка за дистрибуция в страната и чужбина. 

Беше проведена лабораторна демонстрация за изследване на нивото на кислорода и състава на въздуха в сравнително нова система за съхранение „Palliflex“, както и в модифицирана атмосфера. Системата за съхранение „Palliflex“ е подходяща за краткосрочно и дългосрочно съхранение при условия на контролируема атмосфера и ултра ниско съдържание на кислород. В тази система за съхранение е възможно да се зададат желаните количества на 02 и C02 в отделни палети чрез създаване на условия за контролируема атмосфера. Тази система е идеално подходяща за съхранение на различни плодове и зеленчуци. Системите за съхранение „Palliflex“ позволяват съхранението на различни стоки в една камера чрез използване на различни атмосферни състави в отделни палети, като се поддържа качеството, хранителната стойност и пазарната стойност на продукцията.

- Реклама -spot_img
От света

Последни новини

Още новини