домЗемеделиеПролетният ечемик „Савелия“ на Институт по земеделие – Карнобат е върхово постижение...

Пролетният ечемик „Савелия“ на Институт по земеделие – Карнобат е върхово постижение на земеделската наука

Научният колектив постига добив от 712 кг/дка, с което „Савелия“  се изравнява със зимните сортове и показва висока устойчивост на абиотичните фактори

- Advertisement -spot_img

Нов сорт ечемик пролетен фуражен с името „Савелия“ представиха учените от Институт по земеделие – Карнобат на тазгодишното издание на АГРА в Пловдив. Селекционерът на сортове ечемик проф. д-р Дарина Вълчева, научен секретар в Институт по земеделие – Карнобат, част от звената на Селскостопанска академия, разказа повече за постижението на екипа. В раздела за сортови семена и посадъчен материал бяха отличени две иновативни разработки. Една от тях е на Институт по земеделие – Карнобат, те получиха плакет и диплом за пролетен ечемик „Савелия“.

Сортът е върхово постижение в българската земеделска наука. Това е така, от една страна, заради предимството му да се сее напролет и по редица причини ИЗ – Карнобат успява да отговори на фермерите, които не с успели по различни причини да засеят ечемика през есента, разказва проф. Вълчева. Ечемикът се сее от 1 до 15 март, а когато времето е по-топло, каквото е в последните години сеитбата може да се направи и по-рано. Най-голямото му предимство е, че е пролетен ечемик, който по добив се изравнява със зимните сортове. По данни на Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) в някои от пунктовете, където е бил изпитан, добивът достига 712 кг от декар.  Това е много висок добив при условие, че е пролетна форма. Високият добив е в съчетание с устойчивост на абиотични фактори. Проф. Вълчева допълва, че сме свидетели на засушаване в критични периоди от развитието на зърнено-житните култури в последните 10 години – и заради това екипът на Института по земеделие в Карнобат дава своя отговор на тази тенденция с иновативния сорт ечемик „Савелия“. Сортът може да преодолее сушата успешно и да реализира високи добиви. Наред с това сортът е устойчив на основните икономически болести по ечемика, сред които са кафява ръжда, черна ръжда, брашнеста мана, ленточна болест, много добре се държи и на мрежестите петна, които са се появили в последните години и са бич за земеделското производство. Научният секретар проф. Вълчева препоръчва на фермерите да опитат новия сорт, от който ИЗ – Карнобат предлага на пазара семена – високи категории, базови, предбазови, като в България може да се сее навсякъде в районите с площи за отглеждане на ечемик. Професорът препоръчва изключително българската селекция, тъй като при създаването си тя е пригодена за родните условия. Често се случва чуждестранните сортове с добри характеристики за 1-2 години да покажат добри резултати след което, обаче да отпаднат като избор на стопаните, защото не могат да се адаптират към стресовите климатични условия в България. „Обърнете се към българското, създали сме една невероятна селекция, за която ние имаме пазар, ние не страдаме от липса на пазар, но много ми се иска българското, родното да стигне до нашите фермери. Голямото предимство е, че работим в посока на сортове, които са устойчиви на абиотичен стрес. Т. е. те са добре пригодени към нашите стресови условия. Ние имаме много добри търговски отношения и нашите сортове се продават в Северна Македония и Турция. 

Нашава селекция е с много добра адаптивност и намира добър пазар в съседните страни. В Северна Македония и в Турция има региони, където сушата е много сериозна, температурите в летните месеци са високи и това затруднява отглеждането на ечемика и точно за такива региони българската селекция е много удачна. Семепроизводни фирми сключват лицензионни договори с Института и на базата на тях вече имаме 8 признати сорта в Турция, които са вписани в сортовата листа и ежегодно фирмите заявяват семена. Ние произвеждаме високи категории, а те произвеждат по-ниските категории семена от които се нуждаят техните фермери.“ – каза проф. Дарина Вълчева. В Института произвеждат също и сортове зимен овес.

Институт по земеделие – Карнобат участва за пореден път в Международното земеделско изложение АГРА –  търговска арена за агробизнеса в Югоизточна Европа от 21 до 25 февруари 2023 година. Проявата обхваща всички направления и сектори на земеделието – наука, практика, технологии, техника, продукти, иновации, услуги. Представя най-доброто от постиженията на науката и бизнеса и най-полезното за фермерите и специалистите. Селскостопанска академия участва с всичките си институти и научни центрове.

- Реклама -spot_img
От света

Последни новини

Още новини