домЗемеделиеПодобрява се състоянието на пшеничните посеви в Добруджа

Подобрява се състоянието на пшеничните посеви в Добруджа

- Advertisement -spot_img

Благодарение на падналите от началото на месец март дъждове влагата в почвата значително се е повишила, а това е довело и до подобряването на състоянието на пшеничните посеви в Добруджа. До преди две седмици земеделците имаха огромни опасения от продължителното засушаване, което доведе до спад от над 50% от влагата в почвата, характерна за тази част на годината. Независимо от това запасите от влага продължават да са недостатъчни, за да има добра реколта. Тревогите на стопаните идват и от повишение цени на торовете, препаратите за растителна защита, както и на семената, които увеличават още повече себестойността на продукцията им.

На фона на безснежната и топла зима падналите през месец март дъждове са изиграли изключително благотворно влияние върху есенниците. В момента пшеницата и ечемикът са в много важна фаза от развитието си и опасност за тях биха били ниските температури, посочи проф. д-р Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт.

Предстои вкарването на втората доза от азотните торове, като съветът на проф. Киряков е земеделците добре да преценят влагата в почвата, за да изберат подходящия момент за това. Той препоръчва и стопаните да направят оглед на полетата си, тъй като при затоплянето е започнала миграцията на вредната житна дървеница.  

 Изравняване в развитието на посевите от пшеница наблюдава в стопанството си Мария Дикова, която обработва 6 000 декара земя в общините Балчик и Каварна. По думите й валежите от последните дни са оказали благотворно влияние, но са твърде недостатъчни, за да се очаква добра реколта.  

На фона на високата себестойност Мария Дикова споделя тревогите на земеделците и по отношение на сринатата цена на пшеницата, която вече е около 43 ст. на килограм. Причината по думите й е в залетия пазар от Мария Дикова допълва, че финансово всеки земеделец търси своя начин да оцелява. Тя е продала част от продукцията си от пшеница, независимо от ниските цени, но слънчогледът й стои в складовете, защото в момента той се изкупува на 700 лева за тон, а преди войната в Украйна цената му е била 1 200 лв.

- Реклама -spot_img
От света

Последни новини

Още новини