домЗемеделиеИнститут по царевицата - Кнежа с нови селекционни решения в условията на...

Институт по царевицата – Кнежа с нови селекционни решения в условията на екстремни и трайни климатични промени

- Advertisement -spot_img

На семинара „Земеделие в условията на променящ се климат“, организиран от Селскостопанска академия (ССА) и Аграрният университет – Пловдив, в рамките на Международното земеделско изложение АГРА ’2023 в Пловдив, Институтът по царевицата – Кнежа на ССА предложи на земеделските стопани нови селекционни подходи и решения в условията на екстремни и най-вече непредсказуеми климатични промени.

Част от акцентите, които директорът на Института по царевицата – Кнежа доц. д-р Наталия Петровска постави, бяха върху привличане и обединяване на ценни гени за устойчивост на биотичен и абиотичен стрес от местни популации. Други визираха целенасочения отбор в селекционните материали на качествени показатели, които са подценени за сметка на количествените за добив зърно. Фокус на изложението й получиха също така въпросите за зелената маса и др.

„Залагането на създадени и адаптирани към условията на страната са българските сортове и хибриди беше с водещо внимание. Това носи от една страна сигурност при отглеждането, от друга – гарантира печалба като приходи от декар. Отглеждането на два и повече хибрида гарантира балансирана сортова структура на стопанствата и икономическа изгода за фермерите, подчерта доц. Петровска. Едно такова предложение е създаденото в научното звено технологично решение – Система +. С приложението й се постига 8 -10% увеличение на добива при царевицата, без допълнителни разходи, единствено чрез комбинираното (смесено) засяване на хибриди с близка вегетация. Ефектът се дължи, от една страна, на процентното участие на стерилни растения, а от друга – на ксенийния ефект при преопрашването в смесения посев“, коментира доц. Петровска.

Тези нови подходи и високи постижения на Института по царевицата в Кнежа бяха отличени в рамките на АГРА ’2023 с четири престижни награди и златни медали за хибридите Кнежа 649, Кнежа 650 А, Кнежа pop1, Кнежа sweet.

- Реклама -spot_img
От света

Последни новини

Още новини