домРибарствоГледат мярката за задържане на риболовците ни в Румъния

Гледат мярката за задържане на риболовците ни в Румъния

- Advertisement -spot_img

В събота се очаква да бъде гледана мярката за задържане на българите от трите риболовни кораба, намиращи в Румъния, предаде Maritime.bg.

Мъжете бяха задържани за срок от 24 часа, без право да напускат плавателните съдове, които се намират в румънското пристанище Констанца.

По информация на Maritime.bg в нощта на петък срещу събота риболовците са били разпитвани.

„Цяла нощ ни разпитваха, не сме спали. Преди това 2 дни не бяхме спали, докато риболувахме“, каза пред Maritime.bg член от екипажа на задържан в Румъния наш кораб.

Припомняме, че Румъния задържа три български риболовни кораба на около 50 nm източно от Констанца в общоевропейски води по време на акция, проведена в присъствието на представители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Задържани са риболовни кораби „ВЕНИ“, „БС 041“ и „ИВА 1“. На борда на корабите има 10 български риболовци. Целият им улов е иззет по съмнения за нерегламентиран улов на акула. Румъния твърди, че е въвела забрана за улов на черноморска акула.

Ексклузивно пред Maritime.bg говори капитанът на риболовен кораб „ВЕНИ“ Красимир Петров, ето какво разказа той:

Maritime.bg припомня, че преди повече от десетилетие румънските власти задържаха български риболовен кораб с капитан Христо Спасов.

Задържането на плавателния съд бе първи подобен казус между двете съседни страни-членки на Европейския съюз.

Тогава румънските гранични власти задържаха кораба по подозрения, че е извършвал неправомерен улов в румънски териториални води.

Цяла година бе нужна на българския капитан да осигури освобождаването на плавателния си съд, след незаконния арест.

По-късно съд в Румъния доказа, че капитан Спасов е напълно невинен, тъй като е осъществявал риболов в общоевропейски води.

Десетилетие по-късно кап. Спасов осъди северната ни съседка в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ).

- Реклама -spot_img
От света

Последни новини

Още новини