домРибарствоРазширяват рибарското пристанище в Бяла

Разширяват рибарското пристанище в Бяла

- Advertisement -spot_img

Стартираха строително-монтажните работи на проекта за „Разширение, реконструкция и модернизация на рибарско пристанище „Чайка“ – град Бяла“, предаде Maritime.bg. На официалната церемония за първа копка присъстваха кметът на Община Бяла – инж. Пеньо Ненов, зам.-министърът на регионалното развитие Николай Шушков, областният управител на Варна – Марио Смърков, общински съветници, представители на общинска администрация, официални гости, местни рибари и жители на града.

Кметът на Община Бяла благодари на всички, които през дългия път на този проект са положи труд и усилия за неговото реализиране.

„Това е един дългоочакван проект за нашата община. Вече повече от две десетилетия местното население очаква да започне разширението на пристанището. Мащабен и амбициозен проект, който ще осигури модерна и инфраструктура и удобства за местните рибари. В същото време ще допринесе за по-доброто развитие на местната икономика и туризма. След цялостното реализиране на всички подетапи, пристанище „Чайка“ ще стане най-голямото рибарско пристанище в страната“, според кмета на града.

Късмет и безпроблемна работа по проекта пожелаха заместник-министър Шушков и областния управител на Варна – Марио Смърков.

Реализацията на първия етап на мащабния проект ще отнеме около три години, а финансирането е осигурено от регионалното министерство.

След завършване на проекта капацитетът на пристанището ще се увеличи до 400 лодкостоянки, което ще го направи най-голямото рибарско пристанище в страната, според местната община.

Модернизацията на пристанището в град Бяла ще доведе до създаване на нови работни места в рибарската индустрия и свързаните с нея дейности, ще спомогне за стимулиране на икономическия растеж и развитието на региона.

Община Бяла работи усилено по осъвременяването на местното рибарска пристанище. През 2022 година нови понтонни съоръжения, закупени по проект през Местната инициативна рибарска група, замениха старите дървени мостчета. През тази година ще бъдат монтирани още от модерните съоръжения, този път по програма „Морско дело и рибарство“.

- Реклама -spot_img
От света

Последни новини

Още новини